Vilka arbetsuppgifter finns hos en golvslipare
Ett företag som arbetar med golvslipning har ofta många fler funktioner och arbetsuppgifter än att slipa och behandla golv. Om vi utgår från ett lite större företag finns det många områden som behöver hanteras för att verksamheten ska fungera. Här går vi igenom några vanliga arbetsuppgifter som finns på stora företag inom exempelvis golvslipning.
Kundmottagare
Inom hantverk har man sällan renodlade säljare som reser runt och försöker få in nya kunder och uppdrag. Däremot har man ofta personer som ska ta hand om kundkontakterna. Det kan handla om allt från att hålla kontakt med både nya och gamla kunder, hantera reklamationer till att ta in information om nya upphandlingar.
Anbudsansvarig
Om en kundmottagare får höra att exempelvis ett stort köpcentrum tänker upphandla golvslipning, tar de förstås vidare kontakt för att få reda på detaljerna. När det börjar bli dags att lämna anbud, då lämnas uppdraget vidare till den anbudsansvarige. Den här personen bevakar både nya och gamla kunder och deras upphandlingar samt lämnar in anbud på olika projekt.
Golvslipare
Ett företag vars kärnverksamhet är golvslipning måste givetvis ha en stor grupp anställda som arbetar med att slipa golv. Till största delen sköts slipningen med olika maskiner men i trånga utrymmen och vinklar behöver man ibland slipa och behandla för hand. Den här personen är ute hos kunder hela dagarna och arbetar med att behandla kundernas golv.
Inköpare
Det kanske inte låtar som att man behöver så många produkter inom golvslipning eftersom det är ett slags hantverk. Men förutom maskiner behövs olika varianter av sandpapper, slipplattor, oljor och färger som används i arbetet. Många produkter är förbrukningsmaterial och behöver därmed återkommande beställningar. En inköpare arbetar sällan enbart med inköp men det är fortfarande en funktion som behövs för att verksamheten ska flyta på.
Personalansvarig
Nu för tiden har man nästan alltid HR-partners eller HR-ansvariga på företag och fram tills för 20 år sen ungefär hette det personalansvarig. Skillnaden är att en HR-ansvarig i första hand stöttar chefer och ledare med ledarskaps– och personalfrågor. En personalansvarig var ofta en person som var ansvarig för att ta hand om personalen. Hantverksföretag är i regel personalintensiva och man behöver både rekrytera, utbilda och avveckla anställda.
Projektledare
Det behövs alltid en person som åker runt och tittar på och lämnar offert på olika jobb. Samma person behöver också planera hur lång tid en golvslipning i en villa tar och om den som får jobbet ska vidare till nästa småhus eller upp till en stor industri och slipa härnäst. Har man 15 eller 20 personer som är ute och jobbar hos kund måste de ha en ansvarig att höra av sig till om sina uppdrag.
En roll med många namn
Rollen har många olika namn med att hålla ihop verksamheten för att minimera spilltid och samtidigt sätta rätt prislapp på de små uppdragen kan ofta kallas för projektledare. En del företag effektiviserar detta genom att erbjuda privatkunder ett fast pris per kvadratmeter som ska slipas och behandlas. På det sättet blir det enkelt att räkna och man frigör också tid till att planera in och hantera fler uppdrag på samma gång.